Thursday, June 28, 2012

III PÄEV – 23. MÄRTS 2012 – REEDE



7:30       oli äratus, sest hommikusöök ootas ja uus päev vajas käimalükkamist.

8:00       olid kõik lapsed ka juba üleval ja ootasid kannatamatult hommikusöögile minemist.

8:30       oli kokkulepitud meie söögiaeg, aga kannatamatus oli nii suur, et tüdrukud hakkasid juba varem alla minema. Õnneks oli kõik valmis ja hommikusöök võis alata. Valikut oli piisavalt. Täitsa traditsiooniline hommikusöök sooja viineri, munahüüve ja võileibadega. Muidugi ei puudunud ka krõbinad ja piim.

9:15       nii nagu päevakava ette nägi, olid kõik ilusti bussi juures õues. Ilm oli nii soe ja kevadine. Päike säras rõõmsalt kõrgel taevas. Päikeseprillid olid välja otsitud ja kõigi näod särasid rõõmust. Kevad oli saabunud. Selle soojuse nautimiseks jäi meil ka natuke aega, kuna bussi seisuaeg polnud veel täis saanud. Nii pidime 15 minutit ootama, enne kui sõitu alustada saime. Tundus, et keegi ei kurtnud selle viivituse üle, pigem nautisid täiel rinnal.


9:30       alustasime sõitu ja sihtkohaks festivali toimumispaik, sest täna oligi kätte jõudnud see päev, milleks me olime sinna sõitnud – festivalipäev.

9:45       olime juba kohal. See oli kultuurikeskus nimega Nowohuckie Centrum Kultury. Jätsime bussi seisma suure mitmerealise magistraali äärde kõnniteele, kuna bussijuhid ei riskinud kangialusest läbi sõita, mis parklasse viis. See tundus liiga madal ja märk näitas ka seda, et meie oma bussiga sealt alt läbi ei mahu. Nii siis jäime tänava äärde.

Ronisime bussist välja kõik vajalik kaasas. Kambapeale sai ka suured vahenditekotid, ämbrid, veepudelid ja muu kraam kaasa haaratud. Sammusime läbi väikese pargi kultuurikeskuse poole, mis oli madal klaasist fassaadiga hoone. Kõikjalt õhkus sotsiaegse pärandi hõngu. Peaukse poole astudes, tuli meile juba vastu Edvardase abikaasa ja andis kätte päevakava, kus kirjas prooviajad ja esinemisjärjekord. Edvardas on festivali peakorraldaja ja on korraldustiimi ka oma abikaasa haaranud.  Sai kinnitust muudatus, mis oli mulle saadetud päev enne ärasõitu. Sellised asjad mulle kohe üldse ei meeldi. Teadmatus! Mitu kuud enne festivali oli teada, et festivalipäev algab 10:00 ja lõppeb õhtusöögiga kell 20:00. Siis sain aga kirja viimasel päeval enne ärasõitu, et festivaliprogramm lõppeb kell 15:00. Segadus, ei teadnuski kohe, mida uskuda. Plaanid meil ju kõik tehtud esimese graafiku järgi. Nüüd aga tekkis ei kusagilt 5 tundi vaba aega. Tuli mõelda, mis siis selle ajaga peale hakata.


Sisenesime suurde madalasse hämarasse fuajeesse, kus oli ka garderoob. Sammusime sinna, kuhu juhatai ja korraga seisime suure saali uksel. Otse meie ees avanes vaade alla kauguses asuvale suurele heledale lavale. Seisime kõrgel üleval, kus lõppesid pingiread, millede mõlemalt poolt suundusid alla pikad trepid, mis viisid otse alla lava nurkadesse. Jätsin lapsed fuajeesse ootama, kuni mulle ära näidatakse, kus on meile mõeldud garderoob. Läksin alla lava juurde, kus toimetas ringi Edvardas. Sai peakorraldajale tere öeldud ja paar viisakusväljendit vahetatud ja siis juhatas ta mind läbi väikese ukse ja hämarate keldrikorruse koridoride lava alla saali. See oli küll väga päevinäinud ruum. Sumbunud lõhn sees, vaipkatted laperdasid ja olid nurkadest lahti. Pool piklikust ilma akendeta hämara valgustusega saalist oli ühe astme võrra kõrgemal. Vähemasti oli piisavalt ruumi, ei pidanud üksteise kukil olema. Panin oma kandami maha ja läksin lastele järgi. Juhatasin lapsed riietusruumi ja kuna aeg oli nii kaugel, et lähenes kiiresti meie prooviaeg, siis sättisime end kohe lavale minekus valmis.


10:20     algas meie proov. Hakkasime järjest pihta. Alustasid „Hiiu Piigad” ja siis oli I rühm kord oma tantsuga „Who are they?”. Keskkoht oli väga paigast ära, aga muu oli enam-vähem paigas. Jätkasime „Mänguga”, mida tantsisid I ja III rühm koos. Tundus, et meie arvestused tantsujooniste sättimisel olid õnneks paika pidanud ja saime „Mängu” kolm koosseisu kõrvuti tantsida. See tegi meele kohe rõõmsaks. Väga ilusti mahtusid kõik lavale sedasi ära. Kui „Mäng” tantsitud, oli „Lume” kord. See on tants, mida Hiiumaal laval veel nähtud polegi ja terve rühm pole seda ka koos tantsinud. Viimasena tegi oma proovi ära II rühm „Hunt Kriimsilma” ja „Vastasseisu”. Kätte jõudis vaba aeg, sest kontsert algas alles kell 13:00. Saalis muidugi jätkusid proovid ja tüdrukud läksid neid ka vaatama. All garderoobis aga algas soengute tegemine. I rühmal oli vaja korralikud krunnid pähe saada ja III rühmal viljapead punuda. See kõik võttis omajagu aega. Evelin ja Anu olid läinud tänavatele lonkima ja linnaga tutvuma. Olime mitte just päris äärelinnas, aga umbes nagu meil Tallinnas Mustamäe, oma 13 km kesklinnast.





Tüdrukud, kellel soengud ja make-up valmis, leidsid endale maja peal tegevust või siis käisid sooja ilma nautimas. II rühm leidis endale ühe vanapapist fänni. Ega ma seda lugu päris täpselt tea, aga ükshetk, kui ma saali läksin tüdrukutele mingit infot andma, kes olid end mugavalt toolidesse istuma seadnud, maiustasid müslibatooniga (vist oli). Õhinaga rääkisid nad mullegi, kuidas nende ees või siis taga istuv härra oli proovinud nendega juttu teha. Paraku keelebarjääri tõttu üksteisest väga hästi ei mõistetud. Aga korraga oli härra püsti tõusnud ja kui tagasi tuli, siis oli kõigile ühe maiustuse andnud.




12:00     algas juhendajate vastuvõtt, mis toimus saali kõrval ruumis. Läksime Kristiina ja Triinuga õigeaegselt kohale. Laual olid väikesed võileivad ja veiniklaasid. Vaikselt täitus ruum õpetajatega. Meiega kokku oli festivalil 10 tantsurühma ja 7 laulukollektiivi. Tuli ka Edvardas abikaasaga ja ametlik osa võis alata. See seisnes siis selles, et iga õpetaja tutvustas oma kollektiivi ja selle tegemisi. Mõni sattus ikka väga hoogu. Mitte ei tahtnud lõpetada. Vahepeal juba istus maha ka ja siis tõusis uuesti püsti, hakates uuesti žestikuleerides seletama. Leedukad rääkisid mugavusest leedu keeles, kuna korraldajad on ju leedukad. Kuna suurem osa mõistis vene keelt, siis tõlkis Edvardas jutu ka ümber. Muidu enamus rääkisid vene keeles. Meie nimel rääkis Kristiina, andes väikese ülevaate sellest, kes me oleme ja kust me tuleme. Kogu selle protseduuri kõrvale sai ampsata võileiba ja mekkida klaasikese haput veini. Tutvustusvoor läbi, oli aeg seltskondlikuks vestlusteks ja kontaktide vahetamiseks. Meil oli kaasa võetud infovoldikuid ja brožüüre. Korraldajatele natuke suurem kingituse pakikene. Kui kingitus korraldajatele oli meil kaasas ka üleval vastuvõturuumis, siis ülejäänud väike nänn oli jäänud alla riietusruumi. Kuna õhkkond oli nüüd vaba, siis lippasin alla, et need ära tuua. Juba poolel saalitrepil tulid mulle I rühma tüdrukud vastu ise ähmi täis, et Karmen kukkus trepil ja lõi pea vastu seina ära. Läksin kiiruga alla ja Karmen oli väga õnnetu. Kössitas saalinurgas ja nuttis. Tegin talle põrandale aseme ja panin pikali. Katsin ta soojade jopedega, sest ta värises. Doktor Kaev pidi taas tööle hakkama. Täna polnudki veel enne ühtegi haigestumist olnud. Võtsin oma arstipauna, kus oli sees ühekordne külmakott. Pigistasin mis ma pigistasin, aga katki seda ei saanud. Panin selle siis põrandale ja virutasin rusikaga. III rühma tüdrukud kohe kilkama: „Oh, nägite, õpetaja tegi kung fud”. Igal juhul oli külmakott nüüd töökorras ja asetasin selle Karmenile otsaette. Jätsin ta tüdrukutega natukeseks omapäi, et korra vastuvõturuumis tagasi käia ja nänn üles viia. Käisin sipsti üleval ära, et siis alla tagasi minna. Esinemine tuli järjest lähemale ja mul üks ristseliti vigastatuna maas. Tekkis väike hirm, et äkki on peapõrutus. Kuna mu enda lapsel oli aasta tagasi peapõrutus olnud, siis jälgisin tasapisi näitusid, mida mul tookordki jälgida kästi. Ühtegi nendest ei ilmnenud. Siiski arvasime Kristiinaga, et oleks hea arstiga nõu pidada, mispeale võtsin ühendust oma perearstiga Hiiumaal. Rääkisime pikalt ja seletasin olukorda. Ta arvas, et pigem on see vaid ehmatus ja šokk, aga et kui oksendama hakkab, siis minge arsti juurde. Nii nagu me Kristiinaga ise olime arvanud, ütles ka tema, et soovitatavalt mitte tantsima saata ja võimalikult kaua lamada, et siiski võimaliku peapõrutuse korral mitte liiga teha. Karmen ise tahtsi küll tantsima minna ja ajas ennast püsti korraks ka, aga pani kiirelt kohe pikali tagasi, sest pea hakkas ringi käima.



13:00     algas kontsert. Kõik tüdrukud olid juba saali läinud. See festival on ülesehitatud nii, et ennekõike on see esinejatele endile, et näha teisi ja ennast näidata ning esinemisest rõõmu tunda. Seega võisid kõik esinejad saalis istuda, ainut õigeks  ajaks pidi akside vahel valmis olema. Mina läksin ka olukorraga tutvuma ja avamist vaatama. Kristiina jäi Karmeni juurde. Pidin varsti ta minema välja vahetama. Avalooks laulis Edvardase abikaasa „Ooperi Fantoomi” tunnuslugu. Tegelikult oli seda päris jube kuulata nii keeleliselt kui ka vokaalselt oli palju sellist, mis kõrvale haiget tegi. Ta on ka varasematel festivalidel laulnud, aga nii kehvasti pole ükski lugu enne kõlanud. Aga see selleks. Kontserdi esimeses osas esinesid laulukollektiivid. Oli akadeemilisi ja oli tantsulisi numbreid, oli vanemaid ja nooremaid esinejaid. Mõnele jagus sära ja energiat rohkem kui teisele. Sain mina paar numbrit ära vaadata ja mõtlema hakata, et vaatan ühe veel, siis lähen alla ja lasen Kristiina saali, kui nägin, et alt uksest tuleb Kristiina koos Karmeniga, toetades teda enda vastu. Haakusin neile sappa ja läksime üles WC-sse. Karmen tundis end veidike paremini ja nad olid otsustanud, et tulevad saali istuma.

Jõudis kätte kontserdi teine pool, mille sisustasid tantsukollektiivid. Saatsin juba varem oma I rühma saalist välja lava taha, sest nemad olid esimesed, kes selle rea avasid. Graafiku järgi …

13:56     kuulutati välja Tiina Dancestudio I group and „Who are they?”. Tants läks ilusti ühe tühja kohaga. Kristiina pärast rääkis, et kui rühm juba laval oli ja esimesed muusikalöögid kostusid, oli Karmen natuke segaduses olevalt küsinud, et kas mina siis täna ei tantsigi. Noh jah, seekord läks siis sedasi, et tuli olude sunnil saalist vaadata, kuidas teised tantsivad. Tants pälvis suure tormilise aplausi.

14:16     kutsuti lavale The dancegroup of Kärdla Kulturehouse, mis siis oli tegelikult Tt-stuudio II rühm
tantsuga „Contradiction”. Tuttav ja jõuline muusika pani saali kihama ja oma esitusega  võideti publiku vilekoor. Mina päris rahul polnud, sest meelelahutusest oli asi väga kaugel. Tüdrukud olid surmtõsised, ükski näolihas ei töötanud.

14:16     Tiina Dancestudio III group ja „The Snow”. Esitus oli soliidne. Tüdrukud ise pärast küll nurisesid, et siit ja siit läks sassi ja mul läks ikka täitsa valesti, aga mis seal ikka. Kriitikameel on tüdrukutel täitsa olemas.

14:28     Folkdancegroup „Hiiu Piigad” (Girls from Hiiu island) ja „Rätti tooma” (A New Shawl). See on väga mõnus tants ja tundus, et ka publikule meeldis.

14:32     Tiina Dancestudio I group + III grup „Game”. See tants lõi oma massi ja vahenditega. Publikust oli tunda üllatusmõminat, kui pallid välja tulid. Kui tants lõppes, sai see väga tormilise käteplagina.

14:48     Folkdancegroup „Hiiu Piigad” (Girls from Hiiu island) ja „Simmanipolka” (Willage party). See tants läks neil ikka täitsa sassi. Endal oli neil päris naljakas, aga kuidagi said nad selle lõpuni tantsitud. Arvan, et võõrale silmale ei paistnud seal midagi valesti olevat, nii et aplodeeriti ka selle esituse peale.

14:56     lõpetas kogu kontserdi „Jolly Wolf” The dancegroup of Kärdla Kulturehouse. Üks tore naerusumin käis publikust läbi, kui jänkud lavale tulid. Üldse oli väga tore publiku reaktsiooni selle tantsu jooksul jälgida. Tundus, et see pakkus tõsist meelelahutust ja ausalt öelda oli seekord ka tüdrukute emotsioon laval täitsa hea. Seekord polnud mul midagi ette heita. Hoopis teise teraga esitus.

Kontsert oligi läbi. Laval oli olnud väga erinevaid tantsunumbreid ja –stiile. Oli rahvatantsu, oli balletti algeid, oli soolonumbreid ja massitantse. Tase oli väga erinev, aga üht-teist oli vaadata küll. Programm oli mitmekesine ja kindlasti kohe silmaringi avardav.

Läksime oma garderoobi riideid vahetama ja oma kodinaid kokku korjama. Kui tüdrukud riietusid, käisin mina suure kultuurikeskuse peal ringi ja otsisin seda kohta, kus lõunasööki serveeritakse. Küll oli palju soppe sellel majal. Väljast ei tundunudki nii suur, aga tegelikult oli ikka päris lahmaks teine. Kõledad ja suured koridorid, mis olid rohkem saali mõõtu. Andis ikka kõndida. 
  
Nüüd ootas lõunasöök, mida pakuti kultuurikeskuse teises tiivas. Tuli läbida kahte tiiba ühendav koridor ja siis laskuda treppe pidi alla. Suur osa osalejaid istus juba pikkade laudade ääres. Paigutasime III rühma suurde saali, kus oli veel viimane vaba laud. II rühm leidis mõned kohad ühe pika laua otsas. Ülejäänud mahutasime end väiksemasse kohviku moodi ruumi väiksemate laudade taha. Seal oli ka pääs kööki, kust suppe välja kanti ja väike baarilett. Lauad olid kaetud ja supitaldrikutes olid külmad fermišellid. Laual oli supitirin, kust siis puljongit neile spagettidele peale tõsta tuli. See oli esimene käik toidust. Minu meelest oli küll täitsa söödav, aga paljud tüdrukud krimpsutasid selle peale nägu.



Supid otsas või siis järgi jäetud, hakkasime praadi ootama. Rahvast oli väga palju ja kõigest vist kaks teenindajat ainult, kes supitaldrikuid eest ära korjasid. Kui nii edasi, siis ei saa me õhtusöögi ajaks ka oma praadi kätte. Üks õpetaja lähenes julmalt baariletile ja küsis oma laste toidud kätte. Egas midagi. Tegime natuke omaloomingut ja saatsin kohe kärmelt oma tüdrukud sama asja tegema. Hetkega tekkis leti taha järjekord ja segadus oligi lahti läinud. Lasin veel igal tüdrukul kaks praadi võtta, et siis viime III rühma tüdrukutele ka ühtlasi toidud ära, nii saame kiiremini. Saimegi üpris kähku endale praed kätte. Taldrikus oli kaks kartulipudru palli, kanašnitsel ja kahte erinevat sorti salatit. Üks oli riivitud porgandiga ja teine kapsaga. Tõele au andes maitses toit imehästi ja isegi laste suust kuulsin  pärast kiidusõnu. Tundus, et Karmenil on ka parem. Naeris ja naljatles teistega. Kriis oli möödas.

16:30     olime kõhud täis söönud, asjad bussi tassinud ja kätte oli jõudnud otsustamise koht.

Kuna seoses bussi vajadusega teatud kindlad tunnid öösel seista, siis kitsendas see veidike meie algseid plaane. Olingi juba mures poeskäigu pärast, sest kippus kangesti sinna kanti minema, et homme kesklinnas väljavalitud ostukeskuse külastamiseks aega ei jää, sest peame bussi varem seisma panema. Bussijuhid arvasid veel lisaks, et sinna on bussiga väga raske pääseda ja võib juhtuda, et puudub parkimise võimalus. Kultuurikeskuse poole sõites olin märganud teeääres määratult suurt ostukeskust ja pakkusin tüdrukutele välja, et alternatiivina läheks sinna, kui aega hakkab väheks jääma. Muidu otsime pool tundi võib-olla parkimise võimalust ja siis jääb poes olemiseks vaid üürike aeg. Sellest ei tahetud küll midagi kuulda, aga mõistlikumad said seletustest väga hästi aru ja leppisid sellegi võimalusega, kui peaks nii minema. Oli ka muidugi kangekaelseid, kellele ei sobinud kohe mitte üks teine variant ja polnud mingisuguseks kompromissiks valmis. Järjekindlat pakkusid omi versioone välja, alustades sellega, et las siis bussijuhid lasevad meid kuskil välja ja siis tulevad järgi kui me helistame, et aga ikka ja ainult sinna poodi minna saaks. Ütlesin, et lõppudelõpuks ei saa me kõrvale vaadata seadusest ja kui aega on vähe siis pole midagi teha. Jätsin seljataha mossis näod. Kuna aga nüüd tekkis meile ei kusagilt üllatusen 3,5 tundi vaba aega, siis tegin mina ettepaneku, et panustame selle siis ostukeskuse peale ja proovime sinna minna ning parkimiskoha leida. On ju lastele seda lubatud ja kui nüüd aega siiski on, siis proovime selle teoks teha. Teised olid ka minuga nõus ja alustasime noorte rõõmuhõisete saatel sõitu kesklinna poole.

17:00     peale pikka tiirutamist kitsastel tänavatel, õnnestus meil leida väike tasuline parkimisplats otse ostukeskuse vastas. Natuke keeruline oli sinna parklasse sisse keerata, kuna tänav oli kitsas ja värav väike, aga osavad bussijuhid tegid kahekesi töö meisterlikult ära. Väikesed infominutid ja korraldused jagatud, pääses kui šampusepudelil kork pauguga ees ära, nii kiiresti voolas buss tüdrukutest tühjaks. Kui mina alles bussist välja sain, olid esimesed juba ostukeskuse uksest sees. Aega oli kuni kella 19:30ni. Mul oli vähe nende nooremate pärast mure ka, et ega nad ära ei eksi, sest kaubanduskeskus oli ikka suur ja nendele ju täiesti võõras. Pealegi ümberringi võõrkeelsed inimesed.

Seadsime meiegi naistega sammud poodide poole. Anuga astusime kõigepealt sisse jalanõudepoodi, kust ostsin Jandrale kingad ja endale leidsin ühe väga ilusa kaelaehte. Edasi astusime sisse mingisugusesse riietest üleküllastunud poodi, mis pidi väga hea pood olema. Tüdrukud olid seda rääkinud ja just sinna poodi nad vist minna olid tahtnudki, sest seda ei pidavat Eestis olema. Kaupa oli seal palju küll ja toredaid riideid ka. Lisasin oma ehetekogusse juurde ühe ilusa sõrmuse.
Märkamatult hakkas lähenema poodlemise lõpp. Sammusime korrus alt poolt sissepääsu poole, põigates sisse väiksematesse butiikidesse ja pudipadi-poodidesse. Üks meeldis mulle eriti, kus oli väga palju igasugu träni ja ehteid. Ostsin sealt stuudiole kohe hulga  sädelevat geel, mida esinemise ajal silmadele panna. See oli lihtsalt nii odav, 1.- € potsik. Meil ei saa kuskilt sellise hinnaga midagi sarnast. 

Oligi aeg hakata bussi juurde minema. Saime ukse juures juhuslikult mõnede tüdrukutega kokku ja läksime koos. Õues oli vahepeal pimedaks läinud. Suuremosa tüdrukuid oli juba kohal, aga nii mõnedki olid veel puudu. Oma 5 minutit oli veel aega ka. Kui õigeks ajaks veel kolm tüdrukut III rühmast puudu oli ja kell juba ka mitu minutit üle kokkulepitud aja oli, siis hakkasin helistama. Ühe tüdruku telefonile vastas hoopis ema, nii et sain teada, et seda numbrit tüdrukul enam pole. Teine neiukene võttis vastu ja ütles, et nad on kohe kohal. Tõesti, siis nad juba ka paistsid.

19:37     hakkasime sõitma. TomTom juhatas meid mööda kitsaid vanalinna ümbritsevaid tänavaid hotelli poole. Meil õnnestus välja vaadata ka koht, kust homme buss meid peale võtta saab. Navigatsioonisüsteem juhatas meid tänavale, kus tuli ette bussi jaoks liiga madal raudteesild. Sealt alt me läbi minna ei riskinud vaid keerasime esimesse põiktänavasse, mis juhtus olema tupiktänav. Autod olid pargitud mõlemale poole teeäärde, muutes tänava kitsaks. Kuna kõrvaltänavad olid ühesuunalised, siis ei jäänud muud üle, kui pidime kuidagi bussi ümber pöörama. Enno läks õue ja hakkas üks paraja meistertriki sooritamine. Parasjagu, kui meie diagonaalis üle tänava olime, siis oli ühel väikesel autol nii kiire, et ronis lausa kõnniteele, et mööda pääseda, et mitte paar minutit oodata. Lõpuks õnnestus ka meil end ümber pöörata ja sõitsime tagasi.

20:00     olime hotelli juures.  Enne kui bussist välja läksime tegin ühe infotunni, kus jagasin infot tänase õhtu kohta ja ka homse kohta: mis moodi nüüd hakkab toimuma õhtusöök, mis kellast algab öörahu, mis kellast vaja ärgata, hommikust süüa ja bussis olla. Meid juba oodati sööma hotelli restorani. Palusin kõigil kohe sööma minna, et mitte lasta end liiga kaua oodata. Niigi olime juba veidike hilinenud. Lauad olid kaetud ja taldrikutes ilutsesid taas spagetid ning laual oli supitirin puljongiga. Hakkasime juba omakeskis nalja viskama, et see on spagetisupp. Kõik leidsid endale kohad ja õhtuöögiaeg võis alata. Makaronid olid juba külmaks läinud, aga soe puljong kompenseeris selle.
Teiseks käiguks oli seapraad kartuli kastme ja lilla salatiga. Liha oli veidike kuiv, aga muidu oli praad maitsev ja kui see ära söödud sai, siis oli kõht juba väga täis, kuid ka kolmas käik oli tulemas. Selleks oli mingi kook. Lapsed saatsid ikka palju toitu kööki tagasi. Ma ei tea, kas mõni ka prae korralikult ära sõi või mitte. Söömisega on lapsed ikka väga pirtsud. Ei sobi üks ja ei sobi teine asi. Loodan siiski, et sellest kolmest käigust midagi meelepärast ikka igaüks endale hamba alla leidis.




Üleval tubades algas vilgas elu. Meie üllatuseks elas minu vastastoas festivali peakorraldaja oma abikaasaga. Huvitav, et me teda eelmine õhtu ei näinud. Siiski oli tema tähele pannud, et meil ikka elu õhtul kees ja kohati ka valjuks läks.

Hoidsin oma toa ukse ikka lahti, et siis vajadusel tüdrukuid korrale kutsuda ja paraku läks seda ka mitmeid kordi vaja, sest mitte ei suudeta end natuke tagasi hoida. Huvitav oli see, et nii kui ma uksele seisin, siis oli tõmmati hääled vaiksemaks. Üks kord, kui ma koridori läksin, siis parasjagu tahtis üks tuba jooksma minna. Nii kui mind nägid, siis tõmbusid oma tuppa tagasi nii kärmelt sõnadega: „Tiina on kontrollreidil”. Ja olidki vaikselt oma toas tagasi. See on huvitav, kuidas lapsed pääsevad kui puurist, kui hotelli jõuavad. Muudkui jookseks ja möllaks nagu oleks tegu 4-aastastega. 

Doktor Kaevul oli ka sel õhtul omajagu tööd. Anettel, Berenikel ja Ingridil oli tõusnud väike palavik. Enne magamaminekut andsin neile palavikurohtu. Õnneks polnud see kõrge ja muid kaebusi polnud. Loota jäi, et ehk hea uni ravib ka palaviku ja hommikuks on kõik korras.

23:00     oli öörahu aeg. Täna jäi koridor üsna kiirelt vaikseks ja igaüks nohistas oma toas. Käisin oma haigeid veel vaatamas.  Külastasin Karmenit, et vaadata, kuidas tema ennast tunneb. Toast kostusid nii valjud ja lõbusad hääled, et kõik tundus korras olevat. Palusin neil vaiksemaks võtta ja magama minna, kuna seljataga selline emotsionaalne päev, mis peale Karmen ütles: „Tead õpetaja, mul oli nii naljakas, et ma naersin nii palju, et ma lõin pea uuesti vastu seina ära !”. Arvasin seepeale, et nüüd oleks ikka mõistlik magama minna ja päev ära lõpetada.

No comments:

Post a Comment